Bowie op z’n mooist

 

David Bowie - Glass spider (EMI)
Er was in 1987 een hoop te doen rond de ’Glass spider’-tournee van David Bowie. De show zou spectaculair potsierlijk zijn, vooral de choreografie en de sketches van de dansers. Dat is zo, maar Bowie zelf was in topvorm, ook al bleek dat niet uit zijn toen net verschenen zwakke album ’Never let me down’.  Daarnaast was hij in deze periode geweldig bij stem.

Op het podium was hij in die tijd een popster met een nauwelijks geëvenaard charisma. Alsof de Engelsman nog even wilde schitteren, voordat zijn dubieuze rockavontuur met Tin Machine zijn solowerk zes jaar zou doen stilleggen. De indertijd 40-jarige Bowie was op z’n mooist, in uiterlijk en stem.

In muzikaal opzicht is deze nu eindelijk op dvd verschenen show (en in de luxe versie voor het eerst op twee bijgesloten extra cd’s) misschien wel de beste die hij ooit deed. Uiteenlopende stukken als ’China girl’, ’Rebel rebel’, ’Fashion’, ’The Jean Genie’ en vooral ’Time’ worden in Sydney ongekend sterk uitgevoerd. Niet in de laatste plaats ook door de bijdragen van de gitaristen Carlos Alomar en Peter Frampton. nhd