Het schone gevoel van Bright EyesIndie-folk met briljante teksten zorgt voor muisstil tranendal

Effenaar, Eindhoven 
11 juli

“We’re glad to play in this nice, new club. It feels clean, as if I’m just shampooed.� Zanger Conor Oberst – Bright Eyes himself – ziet er dan wel niet uit alsof hij z’n haren heeft gewassen, de openingszin bij zijn concert in de Effenaar is raak. De liedjes op Bright Eyes’ nieuwe album Cassadaga klinken inderdaad shampooed in vergelijking met vorige platen: georkestreerd en gepolijst. Het rauwe komt dan ook vooral van de schare muzikanten (12!) die hij heeft meegenomen. Cello, viool, piano, trompet, sax, dwarsfluit en twee drummers zorgen voor een overweldigende sfeer.

In een niet-uitverkochte zaal luisteren opvallend veel stelletjes ademloos naar de Amerikaanse neohippie. Met zijn teksten vol poëtische beeldspraak en alledaagse kleinigheden neemt Conor Oberst het publiek moeiteloos bij de hand – om ze vervolgens als vanzelf te doen ontroeren. Nummers als het passief-agressieve Make A Plan To Love Me en het apocalyptische No One Would Riot For Less steken door de combinatie van bitterboze woorden en uiterst zoete zang- en strijkpartijen. Het zorgt voor kippenvel op plaatsen waar je niet had bedacht dat het kon.

Stond de band in de Melkweg nog in het zwart, in Eindhoven is alles sferisch wit en clean. Op het grote scherm zien we geen flitsende vj-show, maar een ouderwetse overheadprojector. Er worden bloemetjes onder gelegd, springende knopen (bij een nummer over kinderen), en bij een fluisterliedje zien we een hand dat een vlammetje beschermt. Prachtige eenvoud, zelfs de old-skool ecoline – wat nou hippies? – paste bij de sfeer. Tussen de nummers door is het muisstil in de grote zaal.

Bright Eyes zingt en ademt de tijdsgeest. Het appelleert aan een diep onderbuikgevoel van onbehagen over het leven in de postmoderne tijd. En ook al voel je je na anderhalf uur wat emotioneel uitgezogen, iedereen smacht naar meer. Behalve dan je oren; zoals zo vaak staat de PA nutteloos hard, waardoor een stuk dynamiek en ziel verloren gaat. Dat heeft dit keer een voordeel; met een zachter geluid waren er vast en zeker mensen bezweken aan een overdosis gevoel.  25 juli 2007