prince geen schim meer van zichzelf

  25 juli 2007,

Prince: Planet Earth (Sonybmg)
Een-en-twintig Londense concerten zijn komende maand uitverkocht, maar dit nieuwe studioalbum werd gratis weggeschonken bij een Britse zondagskrant. Live schijnt Prince nog steeds top of the bill te zijn.

Of we ons dit album - ondanks de serieus bedoelde thematiek - nog over anderhalf decennium nog zullen herinneren - ik waag het te betwijfelen. Het milieubewustzijn van deze late Gore-bekeerling leidt tot een onverwacht bombastisch titelstuk met de opbouw van Purple Rain, maar zonder de lading van die onvergetelijke klassieker.

En voor de rest is Planet Earth een lappendeken. In het aardige 'Guitar' lijken de flanger-akkoorden op vroeg U2-werk, in het tamme 'Mr. Goodnight' rapt Prince weer eens onsuccesvol traag ('All over the word they call me Prince/But you can call me Mr. Goodnight').

Ook van de herstelde samenwerking met Wendy & Lisa stel je meer voor dan lichtgewicht funk van 'The one U wanna C'. Prince is natuurlijk nooit een B-artiest, maar dit is een te gemakzuchtige bijdrage aan een groot oeuvre. Zowel voor de fans als niet fans, het duurt te lang eer hij iets goed heeft gemaakt en dan wordt het zeuren met Prince.