Peter Gabriel & Friends: Big Blue Ball (Real World/Xango)

Ergens op zolder tussen de 'bewaarplaten' heb ik een dubbelelpee met puike wereldmuziek en de topper 'Biko' van Peter Gabriel. Dat nummer is net zo 'helemaal' in de Gabriel-stijl als opening 'Whole Thing' op verzamelaar 'Big Blue Ball'. In elf sfeernummers verklaren Gabriel en 75 muzikale vrienden uit alle windstreken op 'Big Blue Ball' wereldse begrippen als identiteit, vriendschap, schaduw, natuur, water en vuur.

Iemand schreef ooit: als het Randy Newman was geweest die Billy Joels grootste hit had gepend, dan had de stinker naar alle waarschijnlijkheid 'I Love You Just the Way You Are, You Stupid Bitch' geheten. Bedoelend: nog liever peuzelt Newman zijn volledige collectie fleurige hawaïhemden en al zijn blauwe jeansbroeken op dan dat hij een song 'I Love You Just the Way You Are' zou noemen, laat staan dat hij zo'n titel nog zou menen óók.

Chip Taylor: New Songs Of Freedom (CRS/Munich)
Oké, eigenlijk kunnen die vijf sterren niet. 't Is maar een (goedkoop) tussendoortje, met tracks van komende albums en zelfs twee liedjes van een zeven jaar oude cd. Plus een aardige 'making of' van 25 minuten. Maar hoeveel sterren verdient een cd met 'Black and blue America', Taylors terugblik op de jaren '50 en '60, het titelnummer van de meesterlijke cd uit 2001.

Het is geen makkelijke tijd geweest voor negenvoudig Grammywinnares Sheryl Crow. Haar vorige album Wildflower kreeg koele recensies, haar relatie met wielrenner Lance Armstrong liep stuk en er werd borstkanker bij haar geconstateerd. Toen ze daarvan hersteld was, adopteerde ze een kind en zette ze zich in voor de heropbouw van New Orleans na hurricane Katrina. En nu, drie jaar na haar vorige album, is ze terug met Detours.

 

Beste Bietnetters

vandaag gaan we weer van start na de vakantie en enige problemen met de site.

geniet ervan

Gr Mark, Peter, Toamas en Guus